Geometria analityczna, opisz figurę za pomocą układu nierówności.
dom2:

Witam potrzebują pomocy z tym zadaniem.
Muszę opisać figurę pomarańczową figurę za pomocą układu nierówności.
Okrąg ma środek o współrzędnych S=(3;0) a prosta l jest opisana wzorem y=x
Z góry dziękuję za pomoc
13 sty 10:29
wredulus_pospolitus:
y≤x <−−− 'w dół od prostej l'
x≤3 <−−− 'na lewo od prostej x=3'
(x−3)2 + y2 ≤ 9 <−−− 'wewnątrz okręgu'
częśc wspólna to zbiór który miałeś/−aś wyznaczyć
13 sty 10:35
Janek191:
( x − 3)2 + y2 ≤ 9
x ≥ 0
x ≤ 3
y ≤ x
−−−−−−−−−−−−−
13 sty 10:37
dom2: dzięki !
13 sty 10:37
wredulus_pospolitus:
Janek ... x≥0 zbyteczne
13 sty 10:39
Janek191:
Mój układ nierówności opisuje figurę ograniczoną pomarańczową linią, a nie tylko linię.
13 sty 10:41
Janek191:
Lepiej więcej, niż za mało
13 sty 10:42