pochodne
Fionka1101: Bardzo prosze o sprawdzenie

f(x) = x
3e
−3x Df=R
f'(x) = (x
3e
−3x)' = (x
3)' e
−3x +x
3(e
−3x)' = 3x
2e
−3x +x
3 e
−3x (−3x)' =
3x
2e
−3x + x
3e
−3x (−3) = 3x
2e
−3x −3x
3e
−3x = 3e
−3x(x
2−x
3) Df'=R
Df=Df'=R
Dla każdego x należącego do Df' 3e
−3x > 0 więc o znaku pochodnej decyduje (x
2−x
3)
f'(x) = 0 <=> −x
3 + x
2 =0 stąd x=0 lub x=1
rysuję parabole gałęziami w dół w pkt 0 i 1 są miejsca zerowe
więc funkcja:
maleje w przedziale (−
∞,0) i (1, +
∞)
rosnie w przedziale (0,1)
Minimum lokalne w pkt 0
Maksimum lokalne w pkt 1
13 sty 10:15
13 sty 10:37
13 sty 10:38
Fionka1101: aahaa dzięki

zaraz to poprawie...

pomylilo mi sie
13 sty 10:55
Fionka1101: czyli funkcja maleje w (−∞,0) (0,1)
i rośnie w (1,+∞)
w pkt 0 jest brak ekstremum a w pkt 1 jest minimum lokalne?
13 sty 11:13
wredulus_pospolitus:
źle
jak wygląda procedura 'wężyka'

prawa strona zaczyna się na + czy −
13 sty 11:15
Fionka1101: no na minus bo mam −x3 + x2 =0
13 sty 11:16
Fionka1101: na plus bo mam później x2(−x+1) =0 ?
i funkcja rosnie w (−∞,0) (0,1) i maleje w (1,+∞) w 0 jest brak ekstremum a w 1 jest
max.lokalne ?
13 sty 11:20