pochodne
Fionka1101: Co jest dziedzina funkcji x3e−3x ?
13 sty 08:17
ICSP: R
13 sty 08:22
Fionka1101: a jeśli oblicze f'(x) to mi wyjdzie 3x2(e−3x − xe−3x)? i jak z tego wykazać ekstrema i
wykres narysować?
13 sty 08:24
ICSP: f'(x) = 3x2( e−3x − xe−3x ) = 3x2 * e−3x * (1 − x)
f'(x) = 0 ⇒ x = 1 v x = 0
Dalej standardowo
13 sty 08:33
Fionka1101: aha ok

a jak mam funkcje xe
−2x to z tego mi wychodzi −2e
−2x i jak z tego mam
obliczyć x? i narysować wykres itd?
13 sty 08:37
ICSP: ex > 0 dla dowolnego x
e2x > 0 dla dowolnego x
zatem a * ex = 0 ⇒ a = 0
itd
13 sty 08:38
ICSP: oraz o jaki wykres Ci chodzi?
Przybliżony wykres pochodnej ?
13 sty 08:41
Fionka1101: no bo polecenie do zadania jest wyznaczyc przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji
13 sty 08:56
ICSP: f'(x) > 0 ⇒ funkcja f(x) rośnie
−3x2(x−1)e−3x > 0
x2(x−1) < 0
x ∊ (− ∞ ; 1) \{0} − funkcja na tym przedziale rośnie
zatem maleje na przedziale (1 ; + ∞)
w x = 1 jest ekstremum a w x = 0 punkt przegięcia
13 sty 09:00
Fionka1101: no dobra ale x3e−3x i xe−2x to były osobne przykłady i ja już sie zgubiłam i w tym
zadaniu nie ma być punktow przegiecia tylko same przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne
funkcji
13 sty 09:41
daras: Fionka Ty po intensywnym weekendowym kursie różniczkowania, nadal mylisz pojęcia :
badania przebiegu zmienności funkcji z rysowaniem wykresów pochodnej

myślę, że bardziej by ci pomogło gdybyś rozwiązała kilka zadań sama ze zrozumieniem tego co
robisz a nie pytała o gotowe rozwiązania, więc do roboty
13 sty 10:35
Fionka1101: rozwiazuje tylko nie wiem czy mi dobrze wychodzi...
13 sty 10:53