Całkowanie.
Kssssssssssss: Znajdź całkę nieoznaczoną ∫ √1−x2 dx za pomocą podstawienia x=sint. Jak to zrobić? Nie
bardzo rozumiem...
12 sty 23:31
Kssssssssssss: Niby zrobiłam... Wyszło mi 14sin2t+12t+C. Mógłby ktoś to sprawdzić?
12 sty 23:39
pigor: ..., np. tak :
∫
√1−x2dx= |niech x=sint, to dx=costdt |= ∫
√1−sin2t*costdt= ∫
√cos2t*costdt=
= ∫|cost|costdt = (∫cos
2tdt i cost ≥0) v (−∫cos
2tdt i cost <0) =
= (
12∫2cos
2tdt i cost ≥0) v (−
12∫2cos
2tdt i cost <0) =
= (
12 ∫(1+cos2t)dt i cost ≥0) v (−
12 ∫(1+cos2t)dt i cost <0) = dalej prosto .
12 sty 23:48
pigor: ... no i masz raczej dobrze jeśli tylko nikt nie przyczepi ci się,
że nie uwzględniłaś tych dwóch przypadków, no i teraz musisz wrócić
z podstawieniem do zmiennej x . ...
12 sty 23:51
pigor: ... a więc sin2t= 2sintcost= 2x
√1−x2 ... , oraz t= arcsinx...
12 sty 23:53
Kssssssssssss: Supeeeer! Wielkie dzięki dobry człowieku!
13 sty 00:23