.
Piotr 10:

Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość a. Graniastosłup ten
przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź jednej podstawy i środki dwóch krawędzi drugiej
podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
6x+3H=a
| | x | |
y= |
| ( z podobieństwa trójkątów A1B1C1 i GHC1) |
| | 2 | |
| | x2 | | a−6x | |
IHBI2=HB12+BB12= |
| + |
| 2 |
| | 4 | | 3 | |
I dalej jeszcze z Δ prostokątnego HWB
ale dalej nic nie dzieje się
12 sty 23:16
Eta:
Miałeś przecież już podobne zadanie
12 sty 23:19
Piotr 10: Wiem, że miałem ale i tak dalej nie wiem 3 niewiadome stoją sztywno
12 sty 23:20
Piotr 10: ?
12 sty 23:28
Bizon:
... no przecież masz trapez równoramienny o podstawach a i a/2
13 sty 00:15
matyk: Udało się?
13 sty 07:51
Piotr 10: Kurde ja myślałem, że a to suma wszystkich krawędzi graniastosłupa....
13 sty 08:06
Piotr 10: Może ktoś sprawdzić

?
13 sty 15:03
Bizon: ok−
13 sty 15:37
Piotr 10: Dziękuję
13 sty 15:38