Krotność i pierwiastki...
Mati: (x2+10x+25)2(x2−25)(x2+x+6)
Podaj pierwiastki wielomianu i krotność każdego z nich.
12 sty 22:39
bezendu:
(x+5)2(x−5)(x+5)(x2+x+6)
(x+5)3(x−5)(x2+x+6)
x=−5 trzykrotny
x=5
12 sty 22:41
Mati: Dziękuję... a tak właściwie mam taką odpowiedź jak podałeś ale dlaczego nie bierzemy pod uwagę
tego ostatniego nawiasu?
12 sty 22:48
bezendu:
bo Δ<0
12 sty 22:48
Dziabong: (x2+10x+25)2 = (x+5)4
12 sty 22:49
bezendu: Faktycznie
12 sty 22:50
Mati: Rozumiem, dziękuje
12 sty 22:51
Mati: no tak będzie pięciokrotny
12 sty 22:51