Równania kwadratowe z parametrem
Karolina: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
1. (m+2)x
2 − 2x + m + 3 = 0
2. x
2 + (2m − 3)x +2m + 5 = 0
Wiem, że trzeba z tego wyliczyć deltę, ale dalej nie bardzo wiem co zrobić z wyliczoną deltą.
Bardzo bym prosiła o pomoc
20 paź 17:46
grus-grus: równanie ma dwa różne rozwiązania gdy Δ>0
20 paź 17:54
Karolina: no to to wiem, ale z moich wyliczeń w tym przykładzie pierwszym wychodzi, że delta = −m
2 + m
+ 3, i dalej nie wiem co z tym zrobić właśnie
20 paź 18:08
kaz: dla jakich m spełniona jest nierówność −m2+m+3>0?
20 paź 18:12
grus-grus: 1)
Δ=4−4(m+2)(m+3)=4−4m2−12m−8m−24=−4m2−20m−20 >0
20 paź 18:15
grus-grus: −4m2−20m−20 >0 /(−4)
m2+5m+5<0
Δm=5
√Δm=√5
m1=−5−√5/2 m2=−5+√5/2
m∊(m1;m2)
20 paź 18:21