pochodna
mario: Bardzo proszę o rozwiązanie poniższej pochodnej:
f(x)= (2x3+4ex)cos(x5)
z góry dziękuję
12 sty 22:18
pigor: ... np.tak : logarytmując obustronnie (mogę bo

)
lnf(x)= (cosx
5)*ln(2x
3+4e
x) i teraz różniczkując obustronnie
otrzymuję
| 1 | | 1 | |
| *f '(x)= (−sinx5)*5x2ln(2x3+4ex)+(cosx5)* |
| *(6x2+4ex) /f(x) |
| f(x) | | 2x3+4ex | |
| | 2(3x2+2ex)cosx5 | |
f '(x)=f(x)(−5x2sinx5ln(2x3+4ex)+ |
| ),czyli |
| | 2(x3+2ex) | |
| | (3x2+2ex)cosx5 | |
f '(x)=(2x3+4ex)cosx5(−5x2sinx5ln(2x3+4ex)+ |
| ).  |
| | x3+2ex | |
12 sty 22:50
Edyta:
nie jestem pewna czy to tak, ale spróbuję
pochodna funkcji złożonej
cos(x5)(2x3+4ex)cos(x5)−1 *[cos(x5)]'*(x5)' *[(2x3+4ex)]'=
cos(x5)(2x3+4ex)cos(x5)−1*(−sin(x5))*5x4*(6x2+4ex)
12 sty 22:52
mario: Dziękuję bardzo

zdążyłem dojść do tego samegu wyniku, ale teraz przynajmniej wiem, że mam
dobrze. Pozdrawiam
12 sty 22:57
mario: tylko ja mam −5x4 a nie −5x2
12 sty 22:57
pigor: ..., no tak, to mi się

niestety zdarza; przepraszam
12 sty 23:06