Rozwiąż równanie
M@ti: Rozwiąż równanie:
a) 5x+1 + 5x = 1,2
b) 7x+1 + 7x−1 = 350
c) 5x + 10 * 5x−2 = 725
12 sty 21:57
krystek: 5x(5+1)=1,2 i dalej dasz radę!
12 sty 22:00
M@ti: 5x * 6 = 1,2 /:6
5x = 15
x = −1
Tak dobrze?
12 sty 22:01
krystek: tak
12 sty 22:02
M@ti: b)
7x * 71 + 7x/7−1 = 350
7x(1+1/7) = 350
A to dobrze?
12 sty 22:06
sushi_ gg6397228:
71≠1
12 sty 22:07
M@ti: O matko! W nawiasie 7+17. Masz rację.
12 sty 22:09
M@ti: c) 5x(10*125) = 725
12 sty 22:10
12 sty 22:12
M@ti: czemu 1+... ?
12 sty 22:14
krystek: wyłaczasz 5x przed nawias
12 sty 22:16
krystek: wyłączasz
12 sty 22:16
M@ti: A co się dzieje z 10−tką?
5
x(1+
125) =
725 
? Przecież wynik nie wyjdzie w takim przypadku.
13 sty 10:18
Janek191:
| | 7 | |
5x + 10*5 x − 2 = |
| / * 25 |
| | 25 | |
| | 1 | |
25*5x + 25*10* |
| *5x = 7 |
| | 25 | |
25*5
x + 10*5
x = 7
35*5
x = 7 / : 35
x = − 1
=======
13 sty 10:48