logarytmy
andzior: | | 1 | | 1 | |
rozwiąż równanie log( |
| +x)=log( |
| )−logx |
| | 2 | | 2 | |
a z czego tu skorzystać żeby to rozwiązać?
jest własnosć log(x*y)=logx+logy
ale to chyba w tym przypadku nie pomoze nic bynajmnie ja tego nie widze
prosze o jakąs pomoc z góry dzięki
12 sty 21:41
sushi_ gg6397228:
dziedzina
z prawej strony zrób jeden logarytm
a potem log a= log b <==> a=b ( i usun log)
12 sty 21:47
Bizon:
| | 1 | | 1 | |
log(0,5+x)=log |
| ⇒ 0,5+x= |
| |
| | 2x | | 2x | |
12 sty 21:49