Problem z pierwiastkami
Leokadia77: 3a √2 (2/3 √32 * 1/3 √6 + 2 √8 =
Proszę o poprawne rozwiązanie i dokładne wytłumaczenie
12 sty 21:33
sushi_ gg6397228:
umiesz wyłączać czynnik przed znak pierwiastka ?
12 sty 21:35
Leokadia77: Chodzi o to?
√32=
√16*2= 4
√2
12 sty 21:40
sushi_ gg6397228:
tak
12 sty 21:40
Leokadia77: I co dalej

12 sty 21:42
sushi_ gg6397228:
to samo trzeba zrobić z √8
a potem wykonać mnożenie
a*b*√c= (a*b) * √3 i wykonac redukcje wyrazów podabnych
12 sty 21:43
sushi_ gg6397228:
a*b* √c = (a*b) * √c−−> tak miało być
12 sty 21:46
Leokadia77: √8= 2
√2
Przepraszam ale nadal nie rozumiem o co chodzi
12 sty 21:47
Leokadia77: √8= 2
√2
Przepraszam ale nadal nie rozumiem o co chodzi
12 sty 21:47
sushi_ gg6397228:
wstaw w miejsce , to co policzyłaś
2*3*x = 6x i tak samo to działa na pierwiastkach
12 sty 21:48
Leokadia77: Spróbuję to rozkminić, ale już dużo lepiej idzie mi chemia i polski. Na matematykę jestem za
głupia

Mimo tego dzięki
12 sty 21:51
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 sty 21:52