..
Zuza: | | x2+8 | |
Wyznacz ekstrema globalne funkcji |
| na przedziale <2,5>. |
| | x−1 | |
Tu normalnie licze pierwszą pochodną ?
12 sty 21:22
sushi_ gg6397228:
tak
12 sty 21:22
Zuza: No ok, jak mam policzone, robie tabelke dla wszystkich wartości i sprawdzam czy w danym
przedziale istnieją ekstrema ?
12 sty 21:26
sushi_ gg6397228:
szukasz miejsc zerowych−−> ile wynoszą ?
potem sprawdzamy czy te miejsca zerowe siedza w przedziale <2;5>
12 sty 21:29
Zuza: Miejsca zerowe tej policzonej pochodnej ?
12 sty 21:31
sushi_ gg6397228:
przeciez nie funkcji wyjściwoej
12 sty 21:31
Zuza: No to miejsca zerowe wyszły 4 i −2 czyli tylko 4 należy do przedziału <2,5>
12 sty 21:37
sushi_ gg6397228:
nie liczylem; zapisz swoje obliczenia
jak masz miejsca zerowe, to trzeba sprawdzic czy jest zmiana znaku w otoczeniu tego punktu aby
powiedziec czy to max czy to min
12 sty 21:38
Zuza: | | x2+8)'(x−1)−(x2+8)(x−1)' | | 2x(x−1)−(x2+8) | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
x
2−2x−8=0
Δ=4+32=6
2
12 sty 21:43
sushi_ gg6397228:
to teraz trzeba określić czy w "4 jest max czy min −−−> zbadać jakie sa znaki w otoczeniu "4"
12 sty 21:45
Zuza: wyszło mi że będzie to minimum
12 sty 21:48
sushi_ gg6397228:
tak
12 sty 21:51
Zuza: ok, dziękuje bardzo
12 sty 22:00
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 sty 22:04