funkcje
zadanie: Funkcja f : R→R spełnia dla kazdej liczby rzeczywistej x warunek
f(x)=f(10+x)=f(−x) .
Czy stad wynika, ze
a) f(1)=f(6) ;
b) f(2)=f(8) ;
c) f(3)=f(28) ;
d) f(4)=f(36) ?
wydaje mi sie, ze podany warunek przedstawia funkcje parzysta i okresowa
dobrze mysle?
jak to wykorzystac w tym zadaniu?
12 sty 21:21
Mila:
b) f(2)=f(−2)=f(10+(−2))=f(8)
Próbuj z pozostałymi.
12 sty 22:12
Mila:
d) f(4)=f(−4)=f(10−4)=f(6)=f(16)=f(26)=f(36)
12 sty 22:30
Mila:
?
13 sty 21:15
Panko: Może taka obserwacja : ?
Jeżeli otrzymałem x0 to mogę z niego przejść w jednym kroku do
x0 →−x0 czyli x0 +(−2x0)
x0 → 10+x0 czyli x0 +2*5
czyli x0` różni się zawsze od x0 o liczbę parzystą
Wniosek : startując od x0=1 ( nieparzyste) mogę po skończonej ilości kroków
otrzymać wyłącznie x0` − nieparzyste czyli nie 6
Podobnie jest z x0=3
13 sty 22:36
zadanie: przepraszam, ze nic nie odpisywalem ale nie mialem czasu
dziekuje bardzo za pomoc
14 sty 13:28