Mnożenie sumy algebraicznej przez jednomian. (problem z pierwiastkami)
Leokadia77: Witam!
Mam problem z rozwiązywaniem zadań zawierających pierwiastki. Nie wiem co z nimi zrobić. Może i
to jest głupie... Jednak, proszę o pomoc
12 sty 21:11
Leokadia77: Czy istnieje szansa na pomoc? ;__;
12 sty 21:17
Kssssssssssss: Jakiś przykład?
12 sty 21:17
Leokadia77: 3a {2} (2/3 {32} * 1/3 {6} + 2 {8} =
Mam to rozwiązane−−−> przykład z lekcji, jednakże nie wiem skąd się wszystko wzięło
12 sty 21:22
Leokadia77: 3a √2 (2/3 √32 * 1/3 √6 + 2 √8 =
12 sty 21:23
Leokadia77: @Kssssssssssss: Pomożesz?
12 sty 21:29
Lorak: To może przepisz rozwiązanie z lekcji i wtedy ktoś Ci wytłumaczy skąd się co wzięło...
12 sty 21:34
Leokadia77: Rozwiązanie z tablicy: 3a √2 (2/3 √32 * 1/3 √6 + 2 √8 = 3a √2 * 2/3 √32− 3a √2 * 1/3 √6+ 3a √*2
√8= 16 a− 2
√3 a + 24a= 40a − 2
√3
12 sty 21:38