Podobieństwo figur
natttt: Zbadaj czy muszą być podobne dwa prostokąty w których
a) Stosunek długości jednego z boków do długości przekątnej jest w obu prostokątach taki sam.
b) Przekątne przecinają się pod tym samym kątem
c) różnica długości sąsiednich boków w obu prostokątach jest taka sama.
d) Suma długości boków w jednym z prostokątów jest dwa razy mniejsza od sumy długości boków w
drugim prostokącie.
proszę potrzebne mi są do tego rysunki
12 sty 20:56
natttt: Mila pomożesz? ostatnie proszę
12 sty 21:28
Edyta:
| | a | | d | | a | | d | |
a) cosα= |
| ⋀ cosβ= |
| ⋀ |
| = |
| ⇒ α=β |
| | c | | f | | c | | f | |
ponieważ oba trójkąty są prostokątne, mają dwa identyczne kąty, to trzeci kąt też ma tą samą
miarę z własności kkk trójkąty są podobne
12 sty 21:47
Edyta:

do a) prostokąt tworzą dwa przystające trójkąty, więc skoro trójkąty są podobne to prostokąty
także
b) przekątne przecinają się dzieląc się na połowy, powstaje więc trójkąt równoramienny, w
którym kąty przy podstawie mają tą samą miarę, skoro kąty przy przekątnych w obu prostokątach
są identyczne, to kąty przy podstawach mają tą samą miarę
z własności kkk trójkąty podobne
α=180
o−2β
γ=90
o−β
wszystkie cztery trójkąty tworzące oba prostokąty są podobne więc prostokąty są podobne
12 sty 22:03
Mila:
c) nie
I prostokąt
a=10, b=4 ,a−b=6
II) prost.
a'=20, b'=14 a'−b'=6
d) nie ,
a=10, b=4
obw=28
a'=3, b'=25
OB'=56
12 sty 22:19