Zbadaj czy romby ABCD i EFGH są podobne.
W pierwszym ten zaznaczony kąt ma 60 stopni
W drugim przekątna ma 6 pierwiastek z 3
A ten bok gdzie czerwona kropka ma 6.
1)Romb ABCD
60o − kąty ostre
180−60− katy rozwarte.
2) rysuję
p=6√3
OG=3√3 przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy.
w ΔGOF
x2+(3√3)2=62
x2+27=36
x2=9
x=3
Przyprostokątna jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej⇔δ=60o
2*60=120o kąty rozwarte
180−120=60 kąty ostre
Romby podobne
II Przypadek
x=3√3
y2=62−(3√3)2
y=3
Oblicz kąt z Δ,