Całka.
Kssssssssssss: Proszę o wskazówkę, bo utknęłam w pewnym punkcie...
Oblicz całkę:
∫ x3+1x2+1 dx.
Potraktowałam ją jako całkę wymierną, najpierw podzieliłam licznik przez mianownik, więc wyszła
mi suma dwóch całek: ∫x dx + ∫ −x+1x2+1 dx. Wynik pierwszej jest oczywisty, ale jak
obliczyć drugą? Proszę o wskazówkę.
12 sty 20:39
daras: ułamki proste, najlepeij wygugluj bo tutaj nie znajdziesz
12 sty 20:47
Kssssssssssss: No okej, rozłożyłam przecież. A tej całki ∫ −x+1x2+1 dx nie rozłożę już bardziej na
ułamki proste przecież Δ<0.
12 sty 20:53
Kssssssssssss: Up.
12 sty 20:58
daras: | | dx | | 2 | | 2ax+b | |
∫ |
| = − |
| artgh |
| |
| | x2+1 | | √−Δ | | √−Δ | |
12 sty 21:01
Kssssssssssss: Ojej, a skąd Ci się to wzięło? Gdzie zniknął licznik?
12 sty 21:03
daras: z tablic całek

licznik jest ja tylko (prze)napisałem wzór ogólny
12 sty 21:16
Kssssssssssss: Wiesz, chyba nie o to chodzi w tym zadaniu. Bo wzór na arctgh raczej nie jest w powszechnym
użyciu...
12 sty 21:19
Mila:
| | dt | |
[x2+1=t, 2xdx=dt] xdx= |
| ] |
| | 2 | |
| | −x+1 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx=−∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | |
=− |
| ln(x2+1)+arctg(x)+C |
| | 2 | |
12 sty 21:22
Kssssssssssss: Czyli można tak normalnie podzielić tę całkę na sumę dwóch całek?
12 sty 21:27
13 sty 09:52