wielomiany
czarny: Liczba −1 jest rozwiazaniem rowanania x3+(m+1)x2+(m−3)x−3=0. Wyznacz wartośc parametru m (mE
R), wiedząc że dane równanie jest srednią arytmetyczną pozostałych rozwiazań.
mozna tak zrobic ?
x1+x2+x3=−p ⇒ x2+x3=−p−x1
(x2+x3)/2=0
[−(m+1)+1]/2=0
?
12 sty 19:59
czarny: 
?
12 sty 20:07
czarny: ?
12 sty 20:24
czarny: ?
12 sty 20:41
Lorak: Domyślam się, że zamiast "dane równanie" miało być dane rozwiązanie.
Wiesz, że x=−1 jest rozwiązaniem, więc użyj np. schematu Hornera żeby podzielić
x
3+(m+1)x
2+(m−3)x−3 przez x+1
Dostaniesz jakiś trójmian kwadratowy.
Delta tego trójmianu musi być dodatnia.
Wiadomo, że x=−1 jest średnią arytmetyczą pierwiastków trójmianu x
1,x
2
| | −b | |
x1+x2 = |
| (ze wzorów Viete'a) |
| | a | |
Powalcz z obliczeniami
12 sty 21:07
czarny: nie nie tam pisze "dane równanie"
12 sty 21:55
Lorak: Nie wiem jakim sposobem równanie może być średnią arytmetyczną rozwiązania równania...
12 sty 22:10
Piotr 10: Lorak cuda się zdarzają
12 sty 22:11
Lorak:
12 sty 22:44