| sin(n2)+2cos(n2) | ||
lim | ||
| 3n2 |
| 3n2+2 √n2 +1 | ||
lim | ||
| 1+2+3...+n |
| 2n2 | 2 √3 | |||
lim | = | |||
| 3n +2n √3n2 +1 | 3 |
| 3 n2 + 2 √ n2 + 1 | ||
an = | = | |
| 1 + 2 + 3 + ... + n |
| 3 n2 + 2√n2 +1 | 3 +2√1n2 + 1n4 | |||
= | = | |||
| 0,5n*( n + 1) | 0,5*( 1 + 1n) |
| 3 | ||
lim an = | = 6 | |
| 0,5 |
| 2 n2 | ||
an = | = po podzieleniu licznika i mianownika przez n2 | |
| 3n + 2n √3 n2 + 1 |
| 2 | ||
= | ||
| 3n + 2 √3 + 1n2 |
| 2 | 2 | 1 | √3 | |||||
lim an = | = | = | = | |||||
| 0 +2√3 | 2√3 | √3 | 3 |