podobieństwo figur
natttt:

zbadaj czy romby ABCD i EFGH są podobne prosze jak to się robi
pierwszy czworokąt
ABCD ma kąt 46 stopni (C)
drugi czworokąt EFGH
ma kąt 67 stopni (F)
prosze jak to się robi napiszcie
12 sty 19:41
natttt: Milla pomożesz prosze
12 sty 19:52
Mila:
Muszą mieć równe kąty.
12 sty 19:57
Mila:
67o to kąt w wierzchołku rombu, czy między bokiem a przekątną.
Bardzo niedokładnie podajesz treść.
Za pół godziny narysuję, jak odpowiesz.
12 sty 19:59
natttt: między bokiem a przekątną. ok
12 sty 20:02
Mila:
1) romb ABCD
46o− kąty ostre (przeciwległe)
180o−46o=134o −kąty rozwarte
2) romb EFGH
przekątna jest dwusieczna kątów
2*67o=134o kąty rozwarte
180o −134o=460− kąty rozwarte.
Te romby są podobne (mają taki sam kształt, różnią się wielkościa)
12 sty 20:32
natttt: Dziękuję. a pomożesz jeszcze w jednym? bardzo proszę
12 sty 20:44
natttt: Mila pomożesz?
12 sty 21:01