Trójkąt prostokątny i trygonometria
Zuz: W trójkącie prostokątnym stosunek kwadratu długości przeciwprostokątnej do kwadratu długości
jednej z przyprostokątnych wynosi 3. Oblicz wartość wyrażenia sinα+sinβ, gdzie α i β to kąty
ostre trójkąta prostokątnego.
12 sty 19:30
Eta:

a,b,c>0 i c>a, c>b
| c | | c | | a | | √3 | |
| {a2}= 3 ⇒ |
| = √3 ⇒ |
| = |
| = sinα |
| 2 | | a | | c | | 3 | |
a=
√3k , c= 3k , k>0
b=
√9k2−3k2=
√6 *k
| | √6 | |
sinβ= |
| to sinα+sinβ=...... |
| | 3 | |
12 sty 19:44
Zuz: nie rozumiem tego co jest po założeniach
12 sty 19:49
Zuz: Już wiem.
12 sty 20:06
Eta:
| | c2 | |
Wkradł się chochlik .... powinno być |
| = 3 |
| | a2 | |
12 sty 20:14