.
Piotr 10: Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i wysokości 2a przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i środek ciężkości górnej podstawy. Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
Chodzi mi o rysunek, przez która krawędź dolnej podstawy ma przechodzić ?
12 sty 19:23
Mila:
12 sty 19:31
Piotr 10: To jak w końcu

? 1 czy 2 rysunek ?
12 sty 19:32
12 sty 19:34
Piotr 10: A mam pytanie jak figurę przecina się płaszczyzną to czy zawsze ta płaszczyzna jest czworokątem
?
12 sty 19:36
Eta:
Mila Ci odpowie

( bo mnie Bozia nie dała wyobraźni przestrzennej
12 sty 19:38
dero2005:
nie zawsze, w tym przypadku tak wyszło bo takie są warunki zadania
może być np trójkąt
12 sty 19:46
Piotr 10: Nie mam pomysłu na obliczenie górnej podstawy trapezu
mam wysokość
dolna podstawa to a
a górna ?
12 sty 19:47
Piotr 10: Chyba wiem, zaraz napisze
12 sty 19:53
Eta:

|EF|= średnia harmoniczna długości podstaw trapezu ABMN ( wyprowadź sobie
| | 2|AB|*|MN| | |
|EF|= |
| |
| | |AB|+|MN| | |
12 sty 19:54
Eta:
Sorry ( zadałeś pytanie? .... podałam odp.
12 sty 19:55
Eta:
Ten trójkąt miał być : ABC ( nie zaznaczyłam wierzchołka C
12 sty 19:56
Piotr 10: wyszło mi z podobieństwa trójkątów, że
Z rysunku z postu 19:31
OK ?
12 sty 19:56
Piotr 10: | | 1 | | 2 | | a(12+√3) | |
Ptrapezu= |
| (a+ |
| a)* |
| ? |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
12 sty 19:58
Eta:
ok
12 sty 19:58
Piotr 10: Ok dziękuję
12 sty 19:59
12 sty 20:00
Piotr 10: A wysokość trapezu jest w porządku?
12 sty 20:01
Eta:

Twoje obliczenia do H −− źle
H= ...
12 sty 20:12
Piotr 10: A czemu nie dodajemy tego?
Bok A'B+Bok do punktu S ?
12 sty 20:19
Mila:
W trapezie równoramiennym
12 sty 20:48
Piotr 10: | | 1 | |
A skąd |
| a2 wzięło się ? |
| | 3 | |
12 sty 21:10
Mila:
| | 1 | |
EA'= |
| a z podobieństwa Δ |
| | 3 | |
12 sty 21:13
Piotr 10: Dobra mam, dziękuję
12 sty 21:16