Rozwiąż równanie
Mati: Rozwiąż równanie:
x4+5−|5x3+x|=0
5x3+x=x(5x2+1)
Z definicji wart. bezwzględnej:
x≥0
x4+5−5x3−x=0
x4−5x3+x+5=0
−x3(−x+5)−(−x+5)=0
(−x3−1)(−x+5)=−
−x3−1=0 −x+5=0
−x3=1 −x=−5/:(−1)
x3=−1 x=5
x<0
x4+5+5x3+x=0
x4+5x3+x+50
x3(x+5)+(x+5)=0
(x+5)(x3+1)=0
x=−5 x3=−1
x=−1
Ma wyjść {−5,−1,1,5} a wychodzi mi {−5,−1,5} co zrobić aby mi wyszło z tej pierwszej wartości?
Ciągle zmieniam znaki i dalej to samo... Proszę o pomoc.
12 sty 19:02
Mati: 1 ma wyjść z tej pierwszej i 5
12 sty 19:03
Mati:
12 sty 19:12
Mati: Proszę o pomoc
12 sty 19:19
Mati:
12 sty 19:38
Mati: ehhh
12 sty 21:55
Lorak:
x
4+5−5x
3 −x=0
a rozwiązałeś
x
4+5−5x
3 +x=0
12 sty 22:06
Mati: ojej faktycznie... dzięki

jakoś źle napisałem...
12 sty 22:07