logarytm
bollo: 7logx+8*2logx−1=2logx+4+7logx−2
Podstawa log=10
12 sty 18:58
lok: podijam
12 sty 19:10
Eta:
Sprawdź, czy wszystko dobrze przepisane
12 sty 19:11
Janek191:
7
log x + 8*2
log x − 1 = 2log x + 4 + 7 log x − 2
| | 1 | |
7log x + 8*0,5*2log x = 16 *2log x + |
| * 7 log x |
| | 49 | |
| | 1 | |
( 1 − |
| ) *7log x = 16*2log x − 4*2log x |
| | 49 | |
| 48 | |
| *7log x = 12*2log x / : 2log x |
| 49 | |
| 48 | | 7 | | 49 | |
| *( |
| )log x = 12 / * |
| |
| 49 | | 2 | | 48 | |
log x = 2
x = 10
2 = 100
============
12 sty 19:12
Eta:
I masz całego gotowca
12 sty 19:13
Bizon:
x>0
8*2
logx−1−2
logx+4=7
logx−2−7
logx
| 49*12 | | 7 | |
| =( |
| )logx logx=2 x=100 |
| 48 | | 2 | |
12 sty 19:14
bollo: nie rozumiem skąd się bierze to np. 0,5 a liczby w logarytmie znikaja
12 sty 19:25
Bizon:
2logx+4=2logx*24=16*2logx
12 sty 19:29
12 sty 19:32
bollo: a juz czaje, dzieki wielkie
12 sty 19:48