Układy równań
Adrian: Ile rozwiązań w zbiorze ((x,y):0≤x≤π, 0≤y≤π, 0≤x+y≤π) ma układ równań:
| ⎧ | sin(x+2y)=0 | |
| ⎩ | sin(2x+y)=0 |
|
12 sty 18:28
Adrian: UP
15 sty 19:25
Adrian: up
17 sty 08:47
wredulus_pospolitus:
x+2y = 0 + kπ
2x + y = 0 + lπ
1) x+y = π ⋀ y = π => x=0
2) analogiczne, x=π ; y=0
3) x=0 ; y=0
| | π −x | | π −y | |
4) x+y ≤ π ⋀ y≠0 => y = π − (x+y) ⇒ y = |
| , a jednocześnie x = |
| ... czyli: 2y |
| | 2 | | 2 | |
| | π−y | | π | | π | |
= π − |
| => 4y = 2π − π + y => y = |
| ⋀ x= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
17 sty 10:13
wredulus_pospolitus:
musisz po prostu rozpatrzyć wszelkie przypadki:
a) x+y = π ⋀ x = 0
b) x+y = π ⋀ y = 0
c) x+y ≤ π ⋀ x = 0
d) x+y ≤ π ⋀ y = 0
c) x+y ≤ π ⋀ x ≠ 0
d) x+y ≤ π ⋀ y ≠ 0
17 sty 10:37