matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
Aga:
Jak to policzyć?
dx
∫
x
5
12 sty 18:24
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2110.html
12 sty 18:26
Aga:
Czyli po prostu = ln | x
5
| + C ?
12 sty 18:31
AS:
dx
Nie,∫
dx = ∫x
−5
dx i dalej według wzoru podstawowego.
x
5
12 sty 18:48
fx:
dx
∫
= ∫x
−5
dx ...
x
5
12 sty 18:53
Aga:
Czyli
1
=
x
−4
+ C
−4
12 sty 20:25
Aga:
?
12 sty 20:29
fx:
Tak.
12 sty 21:11