Funkcje
Adrian: Funkcja f(x)=[x−a] na swojej dziedzinie naturalnej:
A) dla każdego a∊R jest funkcją nieparzystą
B) dla każdego a∊R jest funkcją nieograniczoną
C) dla pewnego a∊R jest funkcją nieparzystą
D) dla każdego a∊R jest funkcją okresową
Może być więcej niż jedna odpowiedź
12 sty 18:11
fx: Narysuj funkcję f(x)=[x], następnie przesuwaj ja o wektor [a;0] i dokonaj obserwacji.
12 sty 19:01
Adrian: Czyli poprawna będzie B bo jest to tylko jakieś przesunięcie okresu i B bo dla a=0 jest
nieparzysta? i tyle?
14 sty 20:05