Równania.
Wiola: Prostokąt o obwodzie 20 cm i największym polu wpisano w okrąg. Wyznacz promień okręgu.
12 sty 18:10
M:
11 lis 06:02
otto: Z prostokątów o obwodzie 20cm ma kwadrat o boku 5cm.
Stąd promień r=2,5cm.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wskazówka do uzasadnienia:
1) Niech x − długość pierwszego boku, y − drugiego; x,y>0
Stąd 2x+2y=20 ⇒ y=10−x
2) Pole P=xy=x(10−x)
Czyli P(x) = −x2+10x
3) Maksimum dla P'(x)=0 i P''(x0)<0
4) P'(x)=−2x+10 ⇒ x0=5
Ponieważ P''(5)=−2, więc dla x=5 jest maksimum; y=5. Zatem kwadrat i promień 2,5cm.
12 lis 18:22
Jolanta: Długość przekątnej kwadratu równa jest średnicy okręgu
d=a√2
5√2=2r
r=2,5√2
12 lis 18:59