rownania/nierownosci z parametrem
jablko: 1. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dwa rozne rozwiazania?
a) (m−2)x2 + (m+5)x − m − 1 = 0
b) (m+2)x2 − 2x + m + 2 = 0
2. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dwa rozne rozwiazania rzeczywiste dodatnie?
a) x2 − 2mx − m2 + 4 = 0
3. Dla jakich wartosci parmetru m rownanie ma dwa rozne rozwiazania rzeczywiste ujemne?
a) x2 − 2(m+3)x + m2 −1 = 0
12 sty 17:58
Godzio:
Zad. 1
a ≠ 0 i Δ > 0
Zad. 2
Δ > 0, x1x2 > 0, x1 + x2 > 0
Zad. 3
Δ > 0, x1x2 > 0, x1 + x2 < 0
12 sty 18:01