działanie
micha: Muszę w zadaniu obliczyć : 13−√6 + 13+√6..
po moich obliczeniach uzyskałam 2..
co niezgadza sie z odpowiedzią.
prosze o pomoc
12 sty 17:41
micha: ktoś pomoże
12 sty 17:55
5-latek: | | 1 | | 3+√6 | | 1 | | 3−√6 | |
No to licz |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 3−√6 | | 3+√6 | | 3+√6 | | 3−√6 | |
12 sty 18:14
Alicja: Usuń niewymierności z mianownika przede wszystkim tak jak kolega wyżej pokazał
12 sty 18:17
Mila:
Albo wspólny mianownik:
| 3+√6+3−√6 | | 6 | | 6 | |
| = |
| = |
| =2 |
| (3−√6)*(3+√6) | | 9−6 | | 3 | |
12 sty 18:23
micha: Tak właśnie zrobiłam.
I dalej wychodzi mi: 3+√69−6 + 3−√69−6 =
3+√6+3−√63= 63=2
i gdzie tu popełniam błąd?
12 sty 18:25
micha: w odpowiedziach mam 23..
12 sty 18:26
Mila:
Może źle masz przykład przepisany.
12 sty 18:34
micha: Już wszystko wiem. Jest dobrze

Dziękuje Wam za pomoc !
12 sty 18:35