Proszę o pomoc
help:

Oblicz V ostrosłupa przedstawionego na rysunku .
Proszę aby mi ktoś wytłumaczył jak to zrobić
12 sty 17:28
5-latek: A co jest w podstawie tego ostroslupa ?
12 sty 17:29
help: nie jest podane jest tylko ten rysunek
12 sty 17:31
help: Jest tylko jeszcze że to ostrosłup prawidłowy
12 sty 17:32
dero2005:
d = 5
√2
| | √206 | |
H = √82 − (52√2)2 = |
| |
| | 2 | |
12 sty 17:39
help: | | 25√51,5 | |
możliwe że w dobrym kierunku idziesz ale wynik to V= |
| |
| | 3 | |
12 sty 17:44
5-latek: No to jesli nie ma to ja bym przyjal ze jest to ostroslup prawidlowy czworokatny ktory ma w
podstwaie kwadrat o boku a=5 Wiec P
pod=a
2=25
Do obliczenia objetosci tego ostroslupa potrzebna jest nam jeszce jego wysokosc H zgodnie ze
W takin ostroslupie jego wysokosc pada w punkcie przecia sie przekatnych a punkt przecia sie
przekatnch dzieli kazda z przekatnych na polowy (zapoznac sie w wlasciwosciami kwadratu)
czyli wystarczy policzyc dlugosc przekatnej i podzielic ja na pol
| | 1 | | 5√2 | |
Wiec w kwadracie przekatna d=a√2 to d=5√2 to teraz |
| d= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5√2 | |
Wiec teraz H z twierdzenia Pitagorasa H=82−( |
| )2= policz i oblicz objetosc |
| | 2 | |
12 sty 17:49
dero2005:
przecież to, to samo
12 sty 17:50
5-latek: | | 5√2 | |
Oczywiscie ma byc tam H2= 82−( |
| ) 2 |
| | 2 | |
12 sty 17:52
help: | | 25√39 | |
kurcze wyszło mi V= |
| |
| | 3 | |
12 sty 17:59
help: ok nvm znalazłem swój błąd , dzięki wszystkim za pomoc
12 sty 18:07