prosta granica
Renewerek: x→1
granica wychodzi mi 1 , znając życie jest źle... Mógłby ktoś napisać jak to zrobić/rozpisać ?
12 sty 17:18
Eta:
x5−1= (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
f(x)= x4+x3+x2+x+1 to g=f(1)=..........
12 sty 17:19
Renewerek: nie ma łatwiejszego sposobu na rozwiązywanie tego ? może jakiś wzór ? Bo to co napisałeś/łaś
jest wysane z palca jak dla mnie
12 sty 17:27
Renewerek: to znaczy sam bym tak nie umiał/nie przedstawił tego za nic w świecie.
12 sty 17:29
12 sty 17:30
Eta:
zastosuj go dla : a=x , b= 1
12 sty 17:31
maro: mozna policzyc pochodne licznika i mianownika i z hospitala od razu widac ze 5 ale sposob wyzej
jest najprostszy i nie wymaga twierdzxen ktorych byc moze nie znasz
12 sty 17:31
Eta:
Można też wykonać zwykłe dzielenie: (x5−1) : (x−1)=......... ( otrzymasz taki właśnie wynik
12 sty 17:32
Eta:
No i tak , jak radzi
maro
12 sty 17:33
Renewerek: Dzięki, drukne sobie te wszystkie wzory i już żadna granica mnie nie zaskoczy
12 sty 17:39
Eta:
I tak trzymaj
12 sty 17:40