matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz następujące granice.
Józek:
Wyznacz następujące granice. lim x−>1
x
3
− x
1 −x
Nie wiem jak to rozpisać.
12 sty 17:10
maro:
licznik x
3
−x=x(x
2
−1)=x(x+1)(x−1)=−x(x+1)(1−x) skracasz ostatni wyraz i masz granice −2
12 sty 17:20