prawdopodobienstwo & kombinatoryka
emsiem: Z cyfr 0,1,2,,5,7,9 tworzymy liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach. Oblicz prawdopodobieństwo
otrzymania liczby parzystej.
Zrobiłam tylko tyle:
Ω = 6 * 6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1 = 4320 na tyle sposob mogę ułożyć liczbę 7 cyfrową.
A − otrzymam liczbę parzystą
A = .... ?
Nie wiem jak wyliczyć zbiór A, czy ktoś mi może pomoc?
| | 11 | |
Odpowiedz jest że prawdopodobienstwo wynosi P= |
| |
| | 36 | |
12 sty 17:06
maro: dopisz 7 cyfre bo jest tylko 0 1 2 5 7 9
12 sty 17:08
emsiem: 0,1,2,3,5,7,9 przepraszam, przeoczyłam
12 sty 17:09
maro: spoko zeby byla parzysta to ostatnia musi byc 0 lub 2
gdy bedzie 0 to mozemy taka liczbe stworzyc na 6! sposobow
gdy ostatnia bedzie 2 to wtedy takich liczb bezie 5*5!, bo analogicznie jak wczesniej liczylas
0 nie moze byc pierwsze
wiec razem 6!+5*5!/4320
12 sty 17:12
emsiem: 6!+5*5!/4320 ale wtedy wyjdzie prawdopodobienstwo 100, a ma być 11/36
12 sty 17:25
maro: dokladnie powinno byc (6!+5*5!)/4320 wychodzi ok bo 51 przed nawias i zostaje (5+6)/6*6
12 sty 17:27
maro: nie 51 tylko 5! mialo byc
12 sty 17:28
emsiem: faktycznie wyszło

dziękuje bardzo
12 sty 17:30