W ostrosłup prawidłowy czworokątny o długości krawędzi podstawy a i kącie dwuści
Artur: W ostrosłup prawidłowy czworokątny o długości krawędzi podstawy a i kącie dwuściennym α wpisano
kulę. Oblicz objętośc kuli. W działaniu gubię się z funkcjami trygonometrycznymi
12 sty 17:06
Artur: Czy ktoś da radę?
12 sty 19:10
dero2005:
czy kąt dwuścienny jest pomiędzy ścianą boczną a podstawą?
12 sty 19:14
Artur: Zjadłem fragment Kąt dwuścienny przy podstawie
12 sty 19:18
dero2005:

dane: a, α
| | a | |
H = √hs2 − (a2)2 = ....= |
| tgα |
| | 2 | |
po podstawieniu i rozwiązaniu (jeśli gdzieś się nie pomyliłem) wyszło
12 sty 20:08