Oblicz prawdopodobieństwo
Naleśnik: Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo że w każdym
rzucie liczba oczek będzie większa od numeru rzutu. Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?
Mila:
|Ω|=6*6*6
(x
1,x
2,x
3) wynik
W pierwszym rzucie liczba oczek może być: x
1∊ {2,3,4,5,6}
W drugim rzucie liczba oczek: x
2∊{3,4,5,6}
W trzecim rzucie liczba oczek: x
3∊{4,5,6}
|A|=5*4*3 liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu, że w każdym
rzucie liczba oczek będzie większa od numeru rzutu.
| | 5*4*3 | | 5*2 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 6*6*6 | | 6*6 | | 18 | |