Które wyrazy ciągu (an) są równe zeru ?
JaaaaaaaaaA:
12 sty 16:52
Maslanek: Czy mamy jakieś ograniczenia dla n? Odpowiedz i:
Przyrównaj licznik do zera.
12 sty 16:56
JaaaaaaaaaA: nie wiem o co tu chodzi. Mógłby ktoś wyjaśnić
12 sty 16:57
maro: n(n2−4n+4)=0
delta=16−16=0
x=2 lub −2
2 wyraz jest rowny 0
12 sty 16:57
JaaaaaaaaaA: czemu 16−16

? i czemu to jest 2?
12 sty 17:00
maro: liczysz delte z tego co jest w nawiasie czyli b2−4ac i wychodzi 16−16 a potem podstawiasz do
wzorw na miejsca zerowe wychodzi ci 2 i −2 ale wyrazy ciagu sa liczbami naturalnymi wiec drugi
wyraz ciagu jest rowny 0
12 sty 17:03
JaaaaaaaaaA: a
n=n
2−6n+8 no to najpierw mam delte liczyć czy co?

To juz inny przykład
12 sty 17:07
JaaaaaaaaaA: :(
12 sty 17:10
5-latek: A rozumiesz tamtem przyklad ze zabierasz sie za drugi
z tego co widze to nie
Odpowiedz mi na pytania .
Do jakich liczb zaliczamy wyrazy ciagu?
Wobec tego czy wyraz ciagu moze byc ujemny ?
Najpierw odpowiedzi na te pytania a potem przejdziemy dalej
12 sty 17:18
Paulina: an= 2n−8
21 lis 21:58
janek191:
a4 = 0
21 lis 22:00