Podaj wzór funkcji w postaci ogulnej...
TomekX: Podaj wzór funkcji w postaci ogólnej wiedząc że x1=−4 x2=1/2 oraz punkt S(1;3) należy do
wykresu funkcji.
12 sty 16:45
bezendu:
wyznacz a z tego
12 sty 16:46
TomekX: nie wiem co dalej
12 sty 17:20
Kamix: Czemu nie wiesz co dalej? bezendu już ci wszystko napisał. Wiesz, że do wykresu funkcji należy
punkt S(1;3) tzn, że możesz podstawić podane współrzędne. Wzór funkcji wygląda tak:
y=a(x−x1)(x−x2), więc podstawiamy za y=3, x=1, x1=−4 i x2=12
3=a(1+4)(1−12)
3=5*12*a
2,5a=3
a=1,2, a więc wzór funkcji będzie wyglądał tak:
y=1,2(x+4)(x−12)
I po zadanku ; )
12 sty 17:33
TomekX: aha dziękuje.
12 sty 17:36