logarytmy
carpediem: Liczba 3+ log6 30 należy do przedziału?
(4,5) to właściwy przedział, tylko nie mam pojęcia jak to sprawdzić... pomóżcie..
12 sty 16:41
MQ: 6<30<62
12 sty 16:51
carpediem: MQ możesz jaśniej?
12 sty 16:55
MQ: Zlogarytmuj to sobie: log6
12 sty 16:59
carpediem: Nie potrafię, dlatego proszę o pomoc.
12 sty 17:00
12 sty 17:02
Mila:
log6(30)=log6(6*5)=log6(6)+log6(5)=1+log6(5)
log6(5)<log6(6)=1
3+log6(30)=3+1+log6(5)=4+log6(5)
4<4+log6(5)<4+1=5
12 sty 17:47
carpediem: Bardzo dziękuję za pomoc, Mila.
12 sty 17:51
Mila:
12 sty 17:57