funkcja wykładnicza
carpediem: Liczby 3, 3x−1 −4, 3x−3 +34 są trzema kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończoonego ciągu
arytmetycznego.
a) Oblicz x.
b) Wyznacz różnicę tego ciągu.
c) Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów tego ciągu.
bardzo proszę o pomoc!
12 sty 16:31
Eta:
Najpierw zapisz
porządnie te liczby ( jeśli oczekujesz poprawnego rozwiązania
12 sty 16:44
carpediem: Są to liczby 3, 3x−1 −4, 3x−3 +34.
12 sty 16:47
carpediem: Pomoże ktos?
12 sty 17:04
Eta:
Napisałam 'podaj porządnie te liczby" !
3, 3x−1−4, 3x−2 +34 ( takie mają być?
12 sty 17:07
carpediem: Przepraszam, Eta! Nie źle odczytałam, faktycznie tam jest 2..
12 sty 17:08
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b= a+c
zatem rozwiąż równanie : 2(3x−1−4)= 3+3x−2+34
12 sty 17:15
jaaaa: 6x−1 − 8= 37 + 3x−2
dobrze?
nie bardzo mi wychodzi dalej..
12 sty 17:21
Eta:
Omg

tak nie można mnożyć

2*3
x−1−8= 3
x−2+37
2*3
x−1= 3
x−1*3
−1+45
dokończ.........
x=4
12 sty 17:27
carpediem: Dziękuje bardzo za pomoc!
12 sty 17:35