Pazdro
bezendu:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania x2+(m−1)x+m2−5m+4=0
przyjmuję wartość największą. Wyznacz te wartość.
Δ≥0
(m−1)2−4(m2−5m+4)≥0
m2−2m+1−4m2+20m−16≥0
−3m2+18m−15≥0 / : (−3)
m2−6m+5≤0
Δm=16
√Δm=4
m1=1
m2=5
m∊<1,5>
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
(−m+1)2−2(m2−5m+4)
m2−2m+1−2m2+10m−8
−m2+8m−7
mw=4
ym=9
Ok ?
12 sty 16:04
Eta:
ok

tylko jeszcze należało dopisać ,że m
w=4∊<1,5>
zatem m
max= 4
12 sty 16:16
bezendu:
Eta anie mogę zapisać ym=9 ?
12 sty 16:21
Eta:
Nie , bo badasz max funkcji f(m) .... a nie f(x)
12 sty 16:24
bezendu:
mw=9 ?
12 sty 16:26
Eta:
f(m)max= 9
12 sty 16:27
bezendu:
Ok, dziękuję
12 sty 16:28