matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy z całką
Szprot:
Mam do rozwiązania całeczkę nieoznaczoną, mimo że podstawy ogarniam dochodzę do momentu w którym od 2h nie mogę wpaść jak to zrobić ∫x
2
arcsinxdx Zaczynam przez częsći: pochodną z arcsinx a całkę z x
2
x
3
Wychodzi mi: 1/3x
3
arcsinx −1/3∫
dx
√
1−x
2
CO DALEJ!?
12 sty 16:03
pigor:
..., np. tak :
x
3
dx
x
2
*xdx
∫
= ∫
= | niech
√
1−x
2
= t
⇒ 1−x
2
=t
2
⇒
√
1−x
2
√
1−x
2
(1−t
2
)*(−t)
⇒
x
2
=1−t
2
i 2xdx= −2tdt ⇔
xdx= −tdt
|= ∫
dt= ∫(t
2
−1)dt=
t
=
1
3
t
3
−t=
1
3
t(t
2
−1)=
1
3
√
1−x
2
(1−x
2
−1)=
−
1
3
x
2
√
1−x
2
.
12 sty 16:15