Wykaż, funkcje trygonometryczne.
Castiel: Wykaż że :
tg15*tg25*tg35=tg5
12 sty 15:53
PW: Znane są wzory:
| | tgα+tgβ | |
(1) tg(α+β) = |
| |
| | 1−tgαtgβ | |
| | tgα−tgβ | |
(2) tg(α+β) = |
| |
| | 1+tgαtgβ | |
| | 3tgβ−tg3β | |
(3) tg3β = |
| |
| | 1−3tg2β | |
Podstawiając w nich α=30° i β=5° otrzymamy kolejno
gdzie dla krótkości zapisu oznaczyliśmy x=tgβ=tg5°.
Po wymnożeniu tych trzech liczb otrzymamy x, co należało wykazać.
13 sty 01:06
5-latek: taka mala popraweczka
2)ma byc tg(α−β)= itd
13 sty 12:02
PW: Dziękuję za czujność, dla tracącego wzrok umieszczenie klawiszy "+" i "−" po sąsiedzku na
klawiaturze to możliwość takich właśnie chochlików. Prawda, że lepiej by było, gdyby "−" był
po lewej stronie klawiatury, a "+" po prawej"?
13 sty 12:18
5-latek: Witam
PW 
Takze dla mnie tak byloby lepiej . Wiesz w ciagu 2 lat okulary z 1,25+ poszly na 3,25+
13 sty 12:25
PW:
13 sty 12:34