matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód nierówności
gg:
mam zadanie z indukcji matematycznej
2
1 +
√
2
+
√
3
+ ... +
√
n
≥
n
√
n+1
3
Doszedłem do poniższej postaci i nie wiem jak dalej uzasadnić, że L≥P
2
L=
√
k+1
(
+1)
3
2
2
P=(
k+
)
√
k+2
3
3
12 sty 15:52
PW:
A co Ty opowiadasz? Jak wygląda teza indukcyjna? Dla n=k+1 badana nierówność ma postać: ....
12 sty 15:58