Równanie wykładnicze
bollo: 32x−1+3x+1=12
Prosiłbym w miare o rozpisanie bo siedze nad tym jakis czas i nie wiem gdzie popełniam bład
12 sty 15:44
wredulus:
To napisz nam jak rozwiazujesz ... Poszukamy bledu
12 sty 15:46
PW: Pomógłbym, ale nie wiem co to znaczy "rozpisanie".
Wydaje mi się, że po lewej stronie jest
ale specjalnie się nie rozpisałem.
12 sty 15:53
pigor: ..., no to ja ci pokażę jak ja bym robił (nie lubię ułamków, ale
...

lubię potęgi), no i umiem stosować wzory Viete'a w pamięci,
czego i Tobie życzę, wtedy np. tak :
32x−1+3x+1= 12 /*3 ⇔ 3
2x+3
x+2= 36 ⇔ 3
2x+9*3
x−36= 0 ⇔
⇔ (3
x+12) (3
x−3)= 0 ⇔

3
x−3= 0 ⇔ 3
x= 3
1 ⇔
x=1 . ...
12 sty 16:03