Witam, mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze tą granice policzyłem ?
Wstępnie wyszło [00]
a normalnie to wyciągnąłem przed nawias iksa z największą potęgą przed nawias reszta dążyła do
zera i wyszło 11 , czyli 1
Czyli granicą tego ?wielomianu? jest 1 ? Z góry dziękuję za pomoc
Rozłóż te trójmiany kwadratowe na iloczyn dwumianów
| (x−4)(x+2) | x+2 | |||
f(x)= | = | , dla x≠4 | ||
| (x−4)(x−5) | x−5 |
| x+2 | ||
x→4 lim | = 6 | |
| x−5 |
to znaczy robiłem to tak:
czyli zostaje 11 czyli 1, jak inaczej
? ? ?
no wlasnie sie zastanawiałem jakie ma znaczenie to x→4
dzięki wszystkim