Porównaj liczby
Krst21: Witam mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem. Porównaj liczby:
1) x= 81
20 i y=1024
8
2) x=128
36 i y=4
125
| | 1 | |
3) x= ( |
| )−48 i y=24328 |
| | 27 | |
| | √8 | |
4) x= (2√2)28 i y= ( |
| )−6 |
| | 64 | |
12 sty 15:37
Krst21: Ma ktoś jakąś koncepcję jak to zrobić?
12 sty 16:24
Eta:
1/ 81=34 , x= 8120= 380 , 1024=210 , y= 280
12 sty 16:26
pigor: ..., np
1) x= 81
20 i y=1024
8
x=8120= 3
4*20= 3
80 < 2
80= 2
10*8= (2
10)
8=
10248=y ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 sty 16:30
Krst21: pigor według podręcznika x>y
Czy 2. przykład mógłby tak wyglądać
128=27 więc x=2252
4=22 więc y=2250
zatem x>y
12 sty 17:02
pigor: ... no tak, przepraszam, przecież ja postawiłem zły zwrot znaku
nierówności, powinien tam przecież być taki 3
80>2
80; szkoda, że sam(a)
do tego nie ... ; zapewniam nic wtedy jeszcze nie ... piłem
12 sty 22:23
Eta:
Hehe

czy
Kryst nie widzi tego w podanym przeze mnie przykładzie?

Szkoda
pigor ... bo mam dobrą nalewkę
12 sty 22:33
pigor: ..., oj ,bardzo, bardzo dziękuje Eta

może ...kiedyś
12 sty 23:10