F. Liniowa
Anonim: Dane są punkty A(−2,4), B(2,1). Napisz równanie prostej k prostopadłej do prostej AB i
przechodzącej przez punkt (3,6). Określi monotoniczność funkcji, której wykresem jest prosta
k. Dla jakich argumentów funkcja, której wykresem jest prosta k, przyjmuje wartości ujemne?
12 sty 15:26
Kaja: napisz sobie najpierw równanie prostej przechodzącej przez punkt A i B (podstaw do wzory y=ax+b
te punkty i wylicz a i b). współczynnik prostej prostopadłej do tej która wyjdzie ma być
odwrotny i z przeciwnym znakiem, czyli wzór tej prostej prostopadłej to będzie jakieś
| | 1 | |
y=− |
| +b1. wtedy do tego wzoru podstaw punkt (3,6) i wylicz b1. potem tylko zapisz |
| | a | |
to równanie
12 sty 15:29
12 sty 15:30
Anonim: Czyli jak wyliczyłem to wyszło: b=2,5 a=−34
y=−34x + 2,5
To potem piszę
y=−43x+2,5
Podstawiam ten punkt (3,6)
6=−43*3+b
b=10
y=43x+10 i to jest koniec?
12 sty 15:35