matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jaki jest ten szereg ?
malenstwao:
4
n
4
n
4
n
+1
∑
. Korzystając z kryterium d'Alemberta : a
n
=
, a
n
+1=
.
n!
n!
(n+1)!
a
n
+1
4
n
+1
n!
4
1
Wykonuję działanie
=
*
=
*
czyli,
a
n
(n+1)n!
4
n
n+1
1
4
n
0
że granica
=
=0 czyli szereg jest zbieżny
1 +
1
n
1
12 sty 15:23