.
asdf: Statystyka:
Zmienna losowa X ma rozkład : N(−2,2), wyznaczyc rozklad zmiennej: Y = g(X)
gdzie g(X) =
−1 dla x < −3
3 dla x ∊ <−3,1>
8 dla x > 1
jak to policzyć?
12 sty 15:19
asdf:
12 sty 15:34
asdf:
12 sty 15:45
Trivial:
Rozkład zmiennej Y jest dyskretny − może przyjmować 3 wartości.
Niech F(x) oznacza dystrybuantę zmiennej X, wtedy
P(Y = −1) = F(−3)
P(Y = 3) = F(1) − F(−3)
P(Y = 8) = 1 − F(1)
12 sty 16:51
asdf: Dzięki, a nei trzeba uwzglednic tego, ze N(−2,2)

tzn:
x + 2 < 6
x < 8

?

i teraz trzeba F(8)?
12 sty 18:07
asdf:
12 sty 18:53
asdf:
x + 2 < −6
x < −8? ... cos jest nie tak
12 sty 18:56
asdf: mam cos takiego:
| | x − m | | x − (−2) | | x+2 | |
Z = |
| = |
| = |
| |
| | δ | | 2 | | 2 | |
| | x+2 | |
P(Y = −1) = P(x < −3) = P( |
| < −3) = P(x+2 < −6) = P(x < −8) = 0... |
| | 2 | |
| | x+2 | |
P(Y = 3) = P(−3 < x < 1) = P(−3 < |
| < 1) = P(−6 < x+2 < 2) = P(−8 < x < 0) = F(0) − |
| | 2 | |
F(−8) =
| | x+2 | | 1 | |
P(Y = 8) = P(x > 1) = P( |
| > 1) = P(x + 2 > 2) = P(x > 0) = 1 − P(x < 0) = 1 − |
| = |
| | 2 | | 2 | |
rozklad jest więc taki:
y
i | −1 | 3 | 8 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
powinno byc ok, jest?
12 sty 19:11
Trivial:
Standaryzacja...
| | −3+2 | |
F(−3) = Fs( |
| ) = Fs(−0.5) = 0.308538 |
| | 2 | |
| | 1+2 | |
F(1) = Fs( |
| ) = Fs(1.5) = 0.933193 |
| | 2 | |
y
k −1 3 8
p
k 0.308538 0.624655 0.066807
12 sty 19:42
asdf: nie czaje...F(−3) = 0.30, a pozniej dajesz dla Y = −1. Z resztą, czemu tak, a moim sposobem?
12 sty 19:45
asdf: aha...juz rozumiem, powinieniem zacząć robić w ten sposób:
x < −3
x + 2 < −3 + 2
| | 1 | | 1 | |
F(− |
| ) = 1 − F( |
| ) = 0.6915 |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 19:50
asdf: 1 − 0.6915 = ...
12 sty 19:52